Enligt FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation, känd genom sin förkortning på engelska -FAO-, uppnås livsmedelssäkerhet när en viss grupp människor, hushåll eller samhälle har mat i konstant kvantitet och kvalitet efter behov biologisk. Ett hem löper matrisk när det inte har tillräckligt med mat eller inte är i gott skick för sitt intag.
Det vill säga, vi måste ha tillräckligt med mat och hälsosamt och säkert nog att ha en helt korrekt fysiologisk och näringsmässig funktion. Livsmedelssäkerhet är direkt relaterad till kvaliteten och hälsan på maten vi äter, men också till dess tillgänglighet. Således ingriper både det rätta tillståndet för dessa livsmedel och den korrekta hanteringen direkt, utan någon typ av komponent eller förändring som kan utgöra en hälsorisk för människor.
I begreppet livsmedelssäkerhet har vi redan sett att en mängd parametrar att kontrollera kommer in, kanske de som berör oss mest inom vår sektor är de som gör att vi kan kontrollera kvaliteten och tillståndet för detta livsmedel eller tillagningsprocessen eller dess utarbetande. .
De är viktiga faktorer:
Termometrar : Det finns flera termometrar för livsmedelskontroll i dess olika processer, från produktion till konsumtion, genom hela transportkedjan eller själva bearbetningen. Kontakttermometrar, sond, infraröd, penetration.
Termohygrometrar och datalogger-enheter: De används för att kontrollera miljön för livsmedelshantering och konservering. De styr parametrar som temperatur, luftfuktighet, strålning osv ... En meteorologisk station avsedd för jordbruk kan också betraktas som ett livsmedelssäkerhetsinstrument.
PH, klormätare, refraktometrar, hydrometrar, etc. ...: De används för punktlig kontroll / validering av tillståndet för att utveckla produkten eller maten.
Mikroskop: Mikroskopet är grundläggande för biologisk kontroll av produkten eller maten och för att avgöra om det finns patogener som kan förändra folkhälsan.
Få våra nyheter